Oversikt

Ingen plass på jorden kan sammenlignes med dette enorme isøde av rå naturkrefter, og Antarktis vil for mange alltid være det ultimate villmarkseventyret. Her møter du snø, is, vann og stein så langt øye kan se, og du vil oppleve en natur som er kaldere og mer øde enn noe annet sted på Jorden.

Antarktis er så ekstremt og fjernt at det knapt føles som om det er en del av jorden i det hele tatt, og det er nettopp denne utenomjordiske følelsen som appellerer til alle eventyrlystne som reiser til dette isødet.

Det ubeskrivelig vakre landskapet er malt i nyanser av hvitt og blått, men samtidig er det enorme området faretruende og ugjestmildt. De høye og spisse fjelltoppene og gigantiske isbreene tar tilsynelatende aldri slutt. Men selv om Antarktis ser øde og forlatt ut, myldrer det av dyreliv både under og over havoverflaten. Dette er utvilsomt en destinasjon som garantert for alltid vil sette sine spor. Reisen hit er lang, men minnene vil vare evig.

Antarktis kalles også Sydpolfastlandet eller Det antarktiske kontinent. Området er det sydligste kontinentet på jorden og er omkranset av Sørishavet. Antarktis er med sine 14,4 millioner km² det femte største kontinentet på jorden. 98 prosent av området er dekket av is med en gjennomsnittsdybde på 1,6 kilometer.

Flora og fauna i Antarktis er beskyttet under Antarktistraktaten, og regionen er tilholdssted til noen av verdens mest ekstraordinære og unike arter. Noen av dyrene kommer langveisfra og har Antarktis som stoppested på sine årlige vandringer. Andre, som for eksempel weddelselen og keiserpingvinen, holder seg i Antarktis hele året. Millioner av sjøfugl nyter god av havets goder i dette området, og inkluderer arter som albatross og petreller. Svært få av dyrene i Antarktis er redde for mennesker. Dette beriker opplevelsen, men kan også medføre at farlige situasjoner oppstår. Derfor er det betryggende å reise med erfarne ekspedisjonsledere som kjenner dette unike området godt.

Hvor i Antarktis skal du reise?

Antarktis har en kvalitet som det er umulig å sette navnet på. Det er rett og slett den ubeskrivelige følelsen av å være en liten flekk i et gigantisk, hardt og vakkert kontinent. Et kontinent hvor store isfjell flyter langsomt forbi i horisonten, der mer eller mindre uberørte fjellkjeder tårner mot himmelen og dyrelivet lever i sin vante syklus år etter år. Bare det å la tankene flyte og ta inn det majestetiske panoramaet er magi for sjelen til de fleste.

Antarktishalvøya: En reise til Antarktishalvøya er en reise for livet. De utenomjordiske landskapene her er spektakulære og vil garantert ta pusten fra de fleste. Det finnes rett og slett ikke ord som kan beskrive den majestetiske og voldsomme naturen.

Store lyseblå isfjell danner bakteppet i den endeløse horisonten og du forstår kreftene som skal til for å lage slike isskulpturer. Havet er dekket av biter fra isfjellene mens innlandet er dekket av iskledde fjelltopper og dype daler over et enormt kontinent. Halvøya er også hjem til et meget variert dyreliv. Fem ulike arter av sel, inkludert weddellsel, leopardsel og krabbeetersel. I tillegg finner du gigantiske pingvinkolonier, ulike hvalarter og en rekke fuglearter som albatross, petreller og storjo.                                                                               

Sør-Georgia: Sammen med Sandwichøyene er Sør-Georgia den sydligste utposten i det Britiske Imperiet. Øygruppen ble først oppdaget i 1675, og ble senere navngitt av James Cook i 1775. Under store deler av det 19-århundre var Sør-Georgia brukt som base for seljegere, men de første fastboende var hvalfangere som etablerte bosetningen Grytviken i 1904 (og her finner du også graven til Ernst Shackleton). Den siste basen for hvalfangst var i Leith Harbour og ble stengt i 1965.

Sør-Georgia er et røft sted med skarpe iskledde fjelltopper. Den er 170km lang og 40km bred på det bredeste. Det høyeste punktet på Sør-Georgia er Mt Paget (2934m), og ble besteget første gang i 1964. Isbreer dekker 57 prosent av landarealet på Sør-Georgia. I dag er Sør-Georgia kun bebodd av en representant for de britiske myndigheter sammen med flere hundre tusen pingviner og sjøfugl.

De fleste cruiseskip utforsker den nordøstlige kysten, som utmerker seg med sine mange fjorder og rike dyreliv på de mange strendene. Takket være høye fjell er denne delen av Sør-Georgia beskyttet mot de kraftige vindene som kan oppstå (det var også derfor at alle hvalfangerbasene ble anlagt på denne siden).

Under Falklandskrigen i 1982 ble Sør-Georgia okkupert i en kort periode av Argentinske styrker, men ble gjenerobret av britiske styrker kun tre uker senere. Øygruppen har siden vært under britisk kontroll.

Falklandsøyene: Her er det krystallklar luft, mystiske landskap, fantastisk stjernehimmel og et dyreliv som lett kan måle seg med langt mer berømte Galapagosøyene. Langs de mange røffe strendene og blant de kuperte klippene ved kysten er det et yrende fugle- og dyre i havet. Det er ikke uten grunn at Falklandsøyene en rekke ganger har blitt trukket frem i mer enn èn Attenborough-film opp gjennom årene. Dette isolerte landskapet gir deg muligheten til å oppleve dyreliv som svært mange bare drømmer om.

Fraværet av turister har gjort at de fleste av øygruppens pingviner overhodet ikke er redd for mennesker. Her kan du oppleve noen av de mange litt komiske koloniene med de små og meget nysgjerrige bøylepingvinene og klippehopperpingvinene som hopper rundt samtidig som de forsøker å fikse på fjærene. I tillegg kan du se de mer enn 2,5m høye kongepingvinene. Kongen blant dyrene på Falklandsøyene er imidlertid svartbrynalbatrossen som imponerer med et vingespenn på over to meter. Over 80 prosent av verdens bestand av denne fuglen har tilhold på Falklandsøyene.

Sydlige polarsirkel: Å krysse den sydlige polarsirkelen er en imponerende prestasjon da de fleste ekspedisjoner til Antarktis sjelden når 66° 33' S. Hvis du er med på et av våre ekspedisjonscruise som går så langt sør, kan du med stolthet bli en av svært få mennesker som har fått muligheten til å oppleve dette. Dette er Antarktis på sitt aller råeste, og et av de beste stedene for å kunne se weddellsel. Her finner du også noen av de mest fantastiske isformasjoner som dette kontinentet kan oppdrive.

 

Hvordan er været? Gjennomsnittstemperaturen kan variere fra -10°C på kysten til nærmere -60²C på noen av fjelltoppene i innlandet. På kysten kan faktisk temperaturene komme opp i +10°C om sommeren og falle ned til -40²C om vinteren (det er ingen reiser hit i denne perioden). Den laveste temperaturen som noensinne har blitt målt i Antarktis var -89,2°C på den russiske forskningsstasjonen Vostok den 21. juli 1983!

En annen faktor å huske på er at Antarktis faktisk er det mest vindblåste stedet på jorden, og det er blitt målt vindkast på godt over 200 km/t. Luften over Antarktis er stort generelt tørr, og dette medfører lite skydannelser i innlandet. Rundt kysten er det selvsagt mer fuktighet, og det er vanlig at det kan ofte bli overskyet, spesielt langs Antarktishalvøya.                                                                                                 

Beste tiden å reise på ferie til Antarktis: Sesongene for cruise og reiser til Antarktis kan deles inn i 3 hovedsesonger:                                                                                                                       

  • Sen vår til tidlig sommer (okt. og nov.): Starten på sesongen i Antarktis er tiden for den eventyrlystne. På land er snøen uberørt etter den lange vinteren, og du vil kunne se vanvittig vakre isfjell dukke opp fra vinterens dvale. Mange av disse dypblå flytende monstrene har ofte store kolonier av hekkende pingviner i ulike stadier.
  • Høysommer (des., jan. og feb.): Når solverv nærmer seg vil du stort sett se sollys hele døgnet. Dette er også de mildeste månedene, og er også tiden da de første ungene til adeliepingvinen og bøylepingvinenblir blir klekket. I denne perioden dukker også de første selungene opp på Sør-Georgia. Etter hvert som vannet blir varmere vil sjansene for å se hval også bli bedre.
  • Sensommer (feb. og mar.): Dette er høysesong for å se hval. Spesielt vågehval og knølhval kommer for å nyte av havets rike næring. Siden isen også trekker seg noe tilbake er det lettere å utforske de mange pingvinkoloniene. I denne perioden er pingvinene meget aktive med å gi mat til de nye kullene.

Penger & myntenhet: Ikke mange banker på dette kontinentet, og 99 prosent av de som besøker regionen gjør dette med et av de mange ekspedisjonsbåtene som opererer i Antarktis og Sørishavet – her kan du betale med kredittkort om bord.

Tips: Hva du vil betale i tips til guider og mannskap etter endt cruise er personlig, og skal selvsagt også reflektere den service som er gitt under oppholdet (Vi anbefaler fra USD13-15 per dag/person).

Penger på reisen: Det er som du sikkert vet ingen banker (ennå ihvertfall) i Antarktis, og på båtene er det vanligvis USD som benyttes som valuta (men husk at KUN Visa og Mastercard er akseptert). Det finnes ingen minibanker på Falklandsøyene og skal du ha ut kontanter (det er alltid lurt å ha med seg noe) bør du ordne dette før du reiser hjemmefra. Argentina benytter Argentinske pesos (ARG) = 100 centimos. Det finnes selvsagt minibanker i Ushuaia (Argentina).

Interessante fakta

  1. Mye is – Visste du at ca 90 prosent av verdens isreservoar finnes i Antarktis, og mesteparten er en del av innlandsisen som dekker nærmere 14 mill km².
  2. Lite fastboende – Det bor rundt 4000 mennesker på ulike vitenskapsstasjoner og baser under den korte sommerperioden, mens det er rundt 1000 personer som overvintrer (I tillegg kommer det rundt 30 000 besøkende turister på ulike ekspedisjonsskip hvert eneste år til Antarktis).
  3. Hva er klokka? – Dette er et litt vanskelig spørsmål siden lengdegradene som gir oss ulike tidssoner rundt om i verden møtes alle på et og samme sted på sydpolen. Det meste av Antarktis opplever derfor stort sett 6 måneder med konstant dagslys og 6 måneder mørklagt i vinterperioden. Dette gjør at det å forholde seg til en klokke blir litt vanskelig. De fleste som jobber på ulike baser følger derfor gjerne samme tidssone som sitt hjemland av praktiske grunner.
  4. La oss håpe at isen ikke smelter – hvis det skulle skje, ville havnivået stige et sted mellom 60-65 meter i alle hav på jordkloden.
  5. Store forhold I Rosshavet i år 2000 ble et av de største isflakene noensinne løsrevet fra fastlandsisen. Isflaket fikk navnet B-15 og var hele 295 kilometer langt og 37 kilometer på det bredeste. Det hadde et areal på rundt 11 000 km² (10x større under vann) – noe som er på størrelse med Gambia!

Festivaler                                                                                                                                         

Dette ikke er kontinentet for de store festivaler, men Falklandsøyene har noen eventer som kan være verdt å få med seg. Selv om de fleste festivaler er de samme som i Storbritannia, har Falklandsøyene faktisk noen lokale tilstelninger og unike festivaler. For eksempel er Camp Sports Week en morsom måte å få et innblikk i livet på disse avsidesliggende øyene.

  • Camp Sports Week – Denne idrettsfestivalen feires tradisjonelt i slutten av sesongen for klipping av sauer (normalt er dette i februar). Dette er tiden hvor de fastboende kommer sammen for å slappe av og drive med nasjonalsporten, grilling. Dette går over et par dager og det er ofte hesteløp og hundeutstillinger og er en perfekt måte å se hvordan lokalbefolkningen står meget sterkt sosialt.
  • Liberation Day – Krigen og invasjonen av øyene av Argentina står fortsatt sterkt i minne blant lokalbefolkningen og dette er en stolt dag for øybeboerne. 14. Juni feirer seieren og slutten på den Argentinske okkupasjonen av Falklandsøyene. En minnestund holdes i Christ Church Cathedral, etterfulgt av en militærparade og seremoniell nedlegging av kransen ved frigjøringsmonumentet.
  • Falkland Day - Selv om dette ikke lenger er en offentlig eller nasjonal høytid feires Falkland Day den 14. august hvert eneste år. Datoen er til minne om den første kjente oppdagelsen av øyene av John Davis i 1592. Tiden markerer også returen til øyene av de meget støyende elefantselene og de store Svartbrynalbatrossene til øyene for å starte den årlige parringen.

Historie                                                                                                                                            

Navnene på de harde oppdagelsesreisende og deres bakmenn er for all tid skrevet inn på Antarktis kyst. Kjente eventyrere fra Cool til Amundsen og Scott forsøkte alle å trenge gjennom dette enorme og mystiske kontinentet. I dag kan du følge i deres fotspor og se hvor umenneskelig dette kontinentet måtte ha vært for disse tidligere eventyrerne. Du kan faktisk fortsatt se restene etter de første oppdagelsesreisende hvor sporene frosset inn for evig tid.

Det store eventyret                                                                                                                   

Antarktis surrealistiske og avsidesliggende beliggenhet, ekstreme kulde, enorme hyller av is og fjellkjeder, og eksotiske dyreliv vil utfordre sansene hver eneste dag. Alle som tar reisen til dette kontinentet må «gjøre seg fortjent», enten du kommer sjøveien eller tar fly til Antarktishalvøya, Reisen hit er et eventyr i seg selv og styres ikke av klokker og kalendere, men av vær og is. I dag er det faktisk mulig å bestige noen av fjelltoppene på kontinentet, dykke under isen eller i havet, padle langs kysten i kajakk. Dette er kanskje det mest ekstreme kontinentet som ennå ikke er fullt ut utforsket.

Se våre reiser til dette reisemålet