Søk & reserver billetter til buss, tog og ferger. Sjekk priser på alle våre mange transport alternativer og sjekk ut unik buss & tog pass over hele verden
Ia ora na e Manava, Tahiti, bare ordet fremkaller visjoner om et paradis, eksotiske dager, romantiske netter og eventyr blant Stillehavsøyene. Disse øyene utstråler en kraft som gjør hver enhver reise til dette stedet uforglemmelige. Innbyggerne på Tahiti kaller denne makten, Mana, og du vil føle frysninger i det øyeblikket du går av flyet i Papetee. Det er noe som du vil føle innerst inne i din sjel, du vil kinne smake den og lukte den i luften. Etter et besøk på noen av de 188 øyene som utgjør Tahihi øygruppen, med sine imponerende fjelltopper, korallrev, turkis-blå laguner, hvite sandstrender vil du mest sannsynlig forlate Papetee med sorg i din sjel og lignelsen om å returnere en gang i fremtiden, dette er forbannelsen over dette unike og spesielle stedet.
Dronningen av Stillehavet og hjertet og sjelen av Stillehavet, Tahiti er den største øyen i rekken av øyer som utgjør Fransk Polynesia og mange blander sammen navnet på denne og territoriet si utgjør dette enorme området av Stillehavet som utgjør til sammen 118 øyer og atoller som dekker et område som faktisk er større enn hele den vestlige delen av Europa. Men selv om Fransk Polynesia dekker et enormt område av vår planet utgjør selve landmassen kun 4 100 km²
Drømmen
Selv navnet vekker minner om århundres mystikk og tiltrekning på kunstnere og bohemer fra et annen tid, navn som Gauguin, Robert Louis Stevenson og mange andre, alle ble de dratt av drømmen om hibiskus blomster, vakre kvinner og et asurblått paradis. Øyene i Fransk Polynesia ble raskt en magnet på alle eventyrere straks etter at de første europeere hadde satt sine fotspor i sanden og brakte tilbake historier om et sted hvor jorden var fruktbar og livet var enkelt og bekymringsløst. Historien i dag er dog litt falmet men øyene og atollene er fortsatt like innbydende og drømmeaktig og Fransk Polynesia er ikke lenger det paradis som det fremstod for de første oppdagere, men Tahiti er i dag fortsatt et fantastisk sted som innfrir de villeste fantasier, du må bare lete litt mer for å finne det rettet stedet.
Spektakulære laguner
De mange smale stripene av hvite, rosa og svarte sandstrendene i Fransk Polynesia er egentlig bare springbrett til paradiset som venter; nemlig de mange lagunene. De fleste av øyene er omkranset av korallrev som danner naturlige basseng med de mest intense blåfarge man kan tenke seg. Her finner du fisk i alle regnbuens farger og er perfekt for dykking og bading. Fransk Polynesia er kan deles inn i 4 ulike øygrupper, hver med sin særegenhet og natur; Sosietetsøyene, hvor kanskje de mest kjente er Moorea og Bora Bora (men inkluderer også Huahine, Ta’ha og Maupiti samt en del mindre kjente øyer) og er stort sett vulkanske øyer med en stor øy i midten av en lagune og omkranset av mindre øyer (motus).
Luksus eller ikke luksus
Ekstrem overdådighet og luksus har blitt Fransk Polynesias kjennetegn, eller mer spesifikt Bora Boras signatur og overskygger gjerne hva resten av regionen har å tilby. De mange hotellene på Bora Bora er alle bryllupsreisenes drøm med private bungalower på stylter over vakre koraller og innbydende asurblått hav med spektakulære og ikoniske fjelltopper. Men hvis ikke dette helt appellerer til deg eller din lommebok, la ikke dette få deg til å droppe Fransk Polynesia, det finnes faktisk alternativer! Selv på Bora Bora finnes det mindre og mer tradisjonelle, familiedrevne gjestehus og herberger «gites» for deg som vil oppleve noe mer autentisk (vi ville selv ha droppet Bora Bora fullstendig)
Hvor skal du reise og hvilken øygruppe skal du velge?
Med et territorium som strekker seg fra omtrent fra Beirut i sør til Svalbard i nord er det selvsagt nesten umulig å dekke hele Tahiti øygruppen, så hav skal du velge? De fleste gjør nok feilen og setter kursen rett mot Bora Bora, kanskje en av de dårligste øyene i hele regionen, men dessverre slik er publisiteten. Våre anbefalinger, men selvsagt avhengig av hva du leter etter. Vi har derfor laget denne korte oppsummeringen over noen av de mest populære øyene og hva du kan forvente på disse. Vi vil også etterhvert
sette opp egne sider for de ulike øygruppene med mer detaljert informasjon.
Selskapsøyene / Society Islands består av 9 øyer hvorav 6 av de er populære reisemål
Bora Bora - trenger veil egentlig ingen nærmere forklaring og er uten tvil den største turistmagneten av alle 188 øyer i Tahiti øygruppen. Men bak den vakre fasaden fant vi mye søppel langs strendene på hovedøyen, alle de små idylliske motuene utenfor er stort sett privat eid og det er ulovlig å gå iland. Dette betyr at du stort sett blir en fange på den ene hotell motuen du har valgt, noe som gjør oppholdet kanskje noe begrenset. I tillegg er vel også innbyggerne på Bora Bora mer eller mindre .ei av turistbesøk og de er ikke like vennlige som de de fleste andre øyene. Men vakkert fra oven er Bora Bora uansett.
Maupiti - omtrent en kopi av Bora Bora landsskapsmessig, men dette er en øy som sa NEI til utbygging av store hotell komplekser og har bevart som Stillehavssjarm. Hvis du er ute etter luksus hoteller, tilgang til mange flotte gourmet restauranter er ikke dette stedet for deg. Her er det imidlertid flust av små lokale overnattingssteder, autentisk og en avslappet atmosfære og med like innbydende strender som de øvrige øyene på Tahiti - en av våre vinnere definitivt
Taha'a - flottere enn dette blir det ikke. Taha'a har ingen flyplass og du kommer hit via Raiatea. Store deler av øyen er et luksushotell og du kan ta dagsturer hit fra Raiatea..
Raiatea - kulturøy primært og ingen gode strender, men god for dykking og utleie av seilbåter.
Huahine - en liten godbit og en ganske stor øy, men ingen små atoller og kupert terreng med mange små lokale overnattingssteder.
Moorea - den nærmeste av øyene til Tahiti og fergeforbindelse (og flyplass) til Tahiti. En grei øy å besøke om du ikke har mange dager til rådighet og bare vil oppdage en liten smakebit av Tahiti.
Tahiti - innfallsporten til hele regionen, men har ingen strender så er et nødvendig trafikkknutepunkt mellom de ulike øyene som utgjør Fransk Polynesia. Bra for surfing og vrakdykking.
Tuamotuøyene / Tuamotu Islands - består av hele 78 ulike øyer spredt over et enormt område. Dette er destinasjonen hvis du leter etter klassiske atoll øyer med svaiende palmer blå laguner. Dette er rolige øyer med fokus på natur og spesielt dykking på de fleste av øyene.
Rangiroa - er kjent for sin enorme lagune som er mer som et innlandshav og tørt land finnes kun på en smal kjede av små sandbanker. Smaken av hvordan det er å være i en liten landsby på en atoll finner du fort ut siden innb innbyggertallet totalt er kun på rundt 700 personer. Rangiroa er nok mer kjent som en dykkedestinasjon enn en strandopplevelse.
Tikehau - er en virkelig klassiker når det kommer til vakre atoller og har noe for alle, om du dykker eller liker å ligge i solen, snorkle eller bare ha stressfrie dager, dette er stedet for deg. Vi anbefaler Tikehau som den viktigste av øyene hvis du skal oppleve en autentisk Stillehavsreise.
Fakarava - er en av Tahitis mest kjente dykkedestinasjoner, men har også fantastiske strender, men her finner du kun enklere bosteder. Skal du hit å dykke anbefaler vi at du tar et opphold både på den nordlige og sørlige delen av Fakarava.
Manihii - fredfull og rolig er to ord som dukker opp når du skal beskrive Manihi og mange ganger kan det nesten virke som om ordene ble oppfunnet på Manihi. Manihi er den v Tuamotuøyene som er minst utbygd og her vil du nok ha de fleste av de mange strendene for deg selv hele tiden. Manihi er destinasjonen for deg som vil unnslippe alt og lade batteriene uten noen form for vestlig innflytelse - sterkt anbefalt for deg som liker strender (ingen dykking)
Australøyene / Austral Islands - ligger helt sør i øygruppen og skiller seg ut sammen med Marquesasøyene. Denne øygruppen er langtvillere og har også et kjøligere klima enn de nordlige øyene. Austral øyene er kjent for sin avsidesliggenhet og dette er også meget tradisjonsrike øyer med frodig natur.
Rurutu - her finner du mange små motus som du kan vandre rundt på i løpet av en dag, små lokale herberger og ingen turister. Et perfekt sted for deg som vil utforske en litt annerledes øy i Stillehavet. Rurutu er også kjent som et sted hvor du kan bade med knølhval i sesongen.
Tubuai - er en øy full av kontraster og er utenfor stort sett alles reiseplaner, men for deg som legger ferden om Tubuai kan se frem til å oppleve en levende Polynesisk kultur på nært hold.
Marquesasøyene / Marqueas Islands - denne nordlige og imponerende øygruppen av Tahiti er for naturelskere primært. De fleste som setter kursen hit er enten på en jordomseiling, kommer med fraktskip, cruisebåter eller flyr fra Tahiti. Forholdsvis kostbart å besøke men liker du dramatiske fjell sammen med utrolige kontraster mot det blå havet er dette definitivt noe du bør få med deg.
Nuku Hiva - er den største samlingen av øyer i Marquesasøygruppen og har et frodig landskap med spektakulære fossefall og dramatiske klipper ispedd historiske ruiner, majestetiske statuer og hellige steder.
Hiva Oa - er ifølge legenden sentrum for Marquesaskulturen og er kjent som "Marqueasøyenes hage" takket være sitt frodige landskap. Hiva Oa har en rekke strender, men med sort strand.
Fatu Hiva - de fleste besøkende til denne regionen av Tahiti har lenge blitt målløse av Fatu Hiva og ble i 1937 verdenskjent gjennom Thor Heyerdahls Kon-Tiki ekspedisjon. Ikke mye har endret seg siden den gang på Fatu Hiva og du kan forvente et ekte og ærlig introduksjon til livet på en øde Stillehavsøy.
Other Information
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Fransk Polynesia / Tahiti (Papetee)
Måle enheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: mars (28°C), Kaldeste måned: august (25°C) & Våteste måned: desember (100.2mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.
Hvordan er været? Det som er spesielt med Tahitiøygruppen er at det strekker seg over et enormt område slik at det er ikke det samme værsystemet i nord, sør, øst eller vest og det kan da forekomme en rekke lokale forskjeller. Men klimaet er tropisk med mye sol, men samtidig nok regn til å holde på en meget frodig vegetasjon. I snitt har øygruppen rundt 8 timer sol hver eneste dag hele året. Den tørre årstiden (også kjent som Austral vinter) er i perioden mellom april – oktober og bringer en kjøligere værtype). Regntiden er dermed de resterende månedene i året, november – mars. I denne perioden kan det forekomme tropiske stormer og sykloner. Når skal du reise til Fransk Polynesia & Tahiti? Dette området er på sitt beste mellom juni og august når klimaet er på sitt tørreste og våret er akkurat passe deilig og gradestokken viser mellom 28-30C. Ulempen med denne korte perioden er at dette er også samme tid som det er sommerferie i moderlandet Frankrike og de mer populære øyene som Tahiti, Bora Bora, Moorea fort kan fylles opp til randen. Hvis du heller vil unnvike denne travle perioden er månedene på begge sider av dette fortsatt behagelige (og med normalt sett lavere priser også). Men Fransk Polynesia kan i prinsippet besøkes hele året, selv om perioden november til april er preget av høy luftfuktighet og en og annen regnskur. Skal du reise i denne perioden kan det derfor være lurt å velge et hotell med air-condition grunnet den høye luftfuktigheten. Penger & valuta:
Myntenheten som brukes på øyene er Pacific francs (XPF). Det interessante med denne valutaen er at den aldri endres mot EURO og er satt til XPF100 = 0,838 EURO (eller 1 EUR = 119,33 XPF)
Obs! Noen av øyene i Tuamotu, Gambier og Australøyene har ingen vekslemuligheter.
Tips: Det å gi tips er ikke vanlig på Tahiti eller de andre øyene i Fransk Polynesia og er derfor ikke forventet. Selvsagt er du fornøyd med service og den hjelp du har fått kan du selvsagt gi en liten «gave» som en takk for assistanse og service.
Interessante fakta om Tahiti & Fransk Polynesia;
Det er vanlig å ta på seg en «tiare» (Tahitis nasjonalblomst) bak øret - på venstre siden betyr at du er opptatt, og på høyre side hvis du fortsatt er på utkikk
Bokstaven “B” finnes ikke i det Tahitiske språket så Bora Bora er egentlig Pora Pora (som betyr den førstefødte), men de første som kom hit oppfattet dette som Bora Bora.
Ordet “tatoo” kommer opprinnelig fra Tahiti. Legenden om Tohu, tatoo guden, beskriver om det å male alle havets fisker i vakre farger og former. I Polynesisk kultur har det å tatovere seg blitt sett på som et uttrykk for skjønnhet og i tidligere ble dette gjort seremonielt når en person trådte inn i de voksnes rekker.
Det er flere hotell rom i et typisk hotell i Las Vegas enn det finnes totalt på alle de 188 øyene i Fransk Polynesia.
Hawaii får flere besøkende på 10 dager enn Tahiti får i løpet av 1 år
Når du reiser rundt på Tahiti vil du oppdage utenfor hver husstand en ekstra land «postkasse». Dette er ikke for post, men innbyggerne får levert franske bagetter 2 ganger daglig, men må gå på postkontoret for å få sin post
Festivaler
“Heiva I Tahiti” er kanskje Fransk Polynesias viktigste festival og finner sted hvert år og varer i nærmere hele sommerperioden. Dette er tiden for danseoppvisninger, tradisjonelle sports arrangement og er en fantastisk tid å være i dette paradiset på.
Denne festivalen samler mer enn 8000 lokale hvert eneste år med et mer eller mindre frivillige med eneste mål, å lage hver eneste «Heiva» festival et unikt og herlig opplevelse (Heiva ble forbudt da de første europeerne ankom Tahiti. De fant lokale festivaler både vulgære og mente at de kunne før folk ut i synden). Kong Pomare II, som var konge på rundt 1900-tallet var kjent for sitt tyranni konverterte til kristendommen og dette ble starten på ødeleggelsen av gamle spirituelle seremonier. Kongen forbød også dans og festivalen ble en aktivitet som ble gjort i det skjulte.
Misjonærenes ankomst, alle er enige om at Tahitiøyene er tett bundet opp mot den kristne trosretning takket være sin historie og de sosiale endringene som fulgte i kjølvannet til de første misjonærene fra London MIssionary Society. Noen av grunnene til at misjonærer ble så godt mottatt av befolkningen på Tahitiøyene var bundet opp mot legender og historier i deres tidligere religioner hvor det ble profetert at det skulle komme utenforstående som var den ekte «gud», og misjonærenes skip var også beskrevet i god detalj før det første skipet ankret opp utenfor kysten og brakte europeiske misjonærer til Polynesia. Den første landgangen skjedde på Tahiti, 5 mars 1797 og denne begivenheten feires hvert eneste år med fargerike opptog og gudstjenester og er nå en av de viktigste festivalene i Fransk Polynesia.
Se vår destinasjons video fra Tahiti og Fransk Polynesia:
Copyright -