Get expert help to tailor your journey now!

Overview

Hvis du går under overflaten på dette strengt regulerte sultanatet vil du oppdage et land med en utrolig vennlig befolkning og en vill og vakker natur. Brunei har noen av de største oljefeltene i Sørøst Asia, og takket være pengene fra oljeindustrien har ikke regnskogene her blitt omgjort til palmeplantasjer som i mange andre land. Her vil du kun finne uberørt natur. 

Storslåtte moskeer som Sultan Omar Ali Saifuddien moskeen står i sterk kontrast til de mer beskjedene vannlandsbyene i landet, og den nærliggende mangroveskogen er hjem til arter som neseaper og krokodiller. Drar du til ‘fredens hjem’ (landet heter offisielt Brunei Darussalam, og Darussalam betyr altså dette) vil du bli overrasket over hvor til tross for sitt rykte laid-back og avslappet Brunei er. I tillegg til å beundre de forgylte kuplene, mektige minaretene og den utsmykkede arkitekturen til landemerkene i hovedstaden Bandar Seri Begawan, kan du lære om lokal kultur på flere interessante museer, prøve deilig malaysisk mat (den best maten finner du på friluftsmarkedene) og oppleve regnskogens utrolige biologiske mangfold.
Høydepunkter
  • Ulu Temburong nasjonalpark – skogene her bugner over av dyreliv. Den beste måten å få øye på fugler og dyr i regnskogen på er ved å være i skogen ved soloppgang –og nedgang. Du vil iallefall høre neshornfugler eller gibboner i det fjerne. Her kan du også gå over eventyrlige hengebroer, følge jungelstier eller svømme i avkjølende fjellvann.
  • Kampong Ayer – denne landsbyen er ganske unik, for den befinner seg på vannet og har blitt kalt for Østens Venezia.  Det er verdens største bosetning på påler og det finnes både skoler, moskeer, politistasjoner og brannvesen i landsbyen. Vil du komme deg over elven, burde du stelle deg et sted en vanntaxi kan stoppe og prøve praie en. I Kampong Ayer vil du finne små tømmerhus i alle slags nyanser av grønt, blått, rosa og gult.  I motsetning til Venezia er Kampong Ayer ikke laget for turister og selv om det er langt fra shabby, er det ikke fullt så rent her.
  • Sultan Omar Ali Saifuddien moskeen – dette religiøse bygget, som lokalt blir kalt for SOAS moskeen, er plassert meget fordelaktig: det befinner seg midt i landets hovedstad Bandar Seri Begawan.  Du kan nesten ikke dra til Brunei uten å se denne 52 meter lange kuppelen, som kan sees fra nesten hvert eneste sted i byen. Bygningen er omringet av en kunstig innsjø som den også reflekteres i. Om natten blir moskeen et enda mer storslått syn enn om dagen, for da blir den opplyst. Selv om du ikke er Muslim kan du fortsatt gå inn på visse tidspunkt, men husk at du må dekke til knær og skuldre. 
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Brunei (Bandar Seri Begawan)
Måle enheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: mai (29ºC) / Kaldeste måned: januar (27ºC) / Våteste måned: januar (266.5 mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015.


Hvordan er været?
Brunei har et fuktig og varmt klima året rundt og du opplever som regel temperaturer mellom 22 og 32°C. Regnsesongen varer fra september til januar og tørkesesongen varer fra februar til april. Det er ofte tåke ved daggry på grunn av landets innsjøer. Generelt er april, mai og juni de varmeste månedene, for da kan temperaturene stige til 35 °C. Oktober, november og desember de kaldeste månedene i året. 
Beste tid til å besøke landet? Værmessig er best å besøke Brunei i løpet av tørkesesongen (mellom februar og april). Har du ikke noe imot litt kjøligere temperaturer burde du dra i løpet av Ramadan (mellom november og desember), for da åpner Sultanen palasset sitt for besøkende fra fjernt og nært.
Myntenhet: I Brunei brukes det Brunei dollar (BND) og 1 BND = 100 sen. Du kan enkelt veksle penger i hele landet og valutaen er koblet til Singapore dollar (SGD), så du kan også bruke denne myntenheten over hele landet (til og med når du kjøper mat på gatekjøkken). Du kan også bruke kredittkort i kommersielle områder og supermarkeder, men noen steder har minimumsbeløp for bruk av kredittkort.
Tips: Tips er ikke vanlig i Brunei og blir vanligvis ikke forventet. Derimot blir det ofte lagt til 10 prosent serviceavgift på restaurant –og kaféregninger i turistområdene.

Skikker og regler: For å unngå å uvitende bryte noen regler eller fornærme noe burde du huske følgende om Brunei.
  • Tradisjonelt sett håndhilser ikke menn og kvinner.
  • Det er forbudt å drikke alkohol i offentligheten.
  • Det regnes som uhøflig å peke med pekefingeren, så du burde heller peke med tommelen.
Interessante fakta: Brunei er kanskje et av verdens minste land, men du kan lære mye om dette lille landet.
  • Bruneis nasjonalrett heter Ambuyat og består av en stivelse-lignende substans som kommer fra stammen til sagopalmen.
  • Geografisk sett ligger Brunei både på den vestlige og nordlige halvkule.
  • Brunei er et av landene i verden med flest biler per person. Statistisk sett har hver av innbyggerne i landet 2.65 biler.
Festivaler: I Brunei feires alle festivaler med farger, entusiasme og glede. Både unge og eldre strømmer til festivitetene, som ofte er basert på tradisjoner videreført fra generasjon til generasjon.
  • Nasjonaldagen i Brunei (februar) – i
     løpet av denne feiringen vil du se landets flagg overalt i gatene og på bygninger. Drar du til Sultan Hassanal Bolkiah stadionet rett utenfor Bandar Seri Begawan kan du også bli med på en stor parade som feirer landets uavhengighet. Du vil nok også legge merke til at lokalbefolkningen trekker seg tilbake til moskeene for å be mer enn vanlig og om kvelden markeres festen med fyrverkeri.
  • Hari Raya Aidilfitri (juni/juli) – dette er feiringen som følger fastemåneden Ramadhan. På den første dagen av feiringen avholdes det bønner tidlig om morgenen i hver eneste moske i landet.  På den andre dagen derimot er det åpent hus hvor det serveres nydelige lokale retter som ketupat (riskaker), satay (biff –og kyllingkebab), rendang (krydret marinert biff) og mange andre godbiter du absolutt burde smake på. I tillegg åpner Sultanen dørene til bygningen Istana Nurul Iman, og du kan til og med få muligheten til å hilse på hans majestet og andre medlemmer av kongefamilien.
  • Sultanenes bursdag (juli) – denne gledesfylte feiringen starter vanligvis med at lokalbefolkningen samles ved parken Taman Haj i Sir Muda OmarAli Saifuddien, som er i sentrum av hovedstaden. Sultanen holder så en titah, eller tale, for å markere begivenheten, og etterpå er det et investitur ved den imponerende bygningen Istana Nurul Iman. De neste to ukene kan du oppleve en fest av seremonier, parader og feiringer. Du kan også oppleve fyrverkeri og kjøpe nydelig mat og drikke på nattmarkedene (kalt pasar malam) som settes opp i løpet av festivalen.
Se vår destinasjons video fra Brunei

See our travels to this destination