Søk & reserver billetter til buss, tog og ferger. Sjekk priser på alle våre mange transport alternativer og sjekk ut unik buss & tog pass over hele verden
En reise til Fiji er en reise til et sted hvor tiden står stille, en verden hvor magien venter under havoverflaten hver morgen møtes med et rungende BULA!
Bula! Fiji blir ofte kalt Stillehavets veikryss på grunn av sin geografiske beliggenhet, og dette er virkelig et strålende land med forskjellige mennesker, flora, fauna og kultur.
Fiji har en veldig gjestfri befolkning og menneskene som bor her regnes ofte som noen av de hyggeligste i verden. Øystaten består av over 333 fjellrike øyer med vulkansk opprinnelse som alle er spredt over Stillehavet. I bunn og grunn er øya en kosmopolitisk cocktail av kultur, etnisitet og religion.
Det er også stedet hvor du kan slappe av uten en eneste bekymring og den tradisjonelle fijianske hilsenen, "Bula," har en helt spesiell betydning. Fijiøyene har en populasjon på rundt 838,000 og fastlandet er rundt 18,000 kvadratkilometer, og består for det meste av øyene Viti Levu og Vanua Levu.
Hva som gjør Fiji så eksepsjonell er ikke de "må-se" tingene eller uforglemmelige opplevelser (selv om det er en mange av dem): for oss, er det folket. Uansett om du besøker en landsby, hopper unna for kokosnøtter på stranden eller vandrer i en storby, det går nesten ikke et minutt mellom hver gang du får se de flotte smilene, bombardert med hilsenen "Bula".
Det er lett å få gåsehud når en tenker tilbake på de vakre, tradisjonelle sangene som ønsker en velkommen og sier farvel. Selv om du bare er på gjennomreise vil du alltid føle deg som et medlem av storfamilien. Fijianere ønsker alle gjester med et stort "Velkommen hjem!" og de mener det.
Bortenfor stranden
Selv om det er enkelt å tilbringe ferien din i, på eller under vannet, så vil de som tar seg tid til å tørke seg litt få oppleve en overflod av gleder på landjorden. Fiji tilbyr rikelige muligheter for turgåere, fugletittere og de som ønsker å tilbringe tid i skogen, særlig på øya Taveuni - kjent som "Hage Øya" på grunn av dens frodige ytre - og på Kadavu, en litt mindre besøkt bit av prehistorisk paradis med nesten ingen veier. Hvis den urbane villmarken er mer for deg, så kan Suva skryte av et pulserende nattliv, mens byer som Savusavu lokker med lystige tavernar og kneiper hvor du kan møte de lokale.
Kritthvit sand, perfekte palmer og vann så blått at det gløder - Fijis strender seg ut som de er fotomanipulert. Selv om det er flotte strender overalt, så er det på øygruppene Mamanuca og Yasawa du finner de himmelske tungvekterne. Disse strendene er selve definisjonen på paradis og de lokker tusenvis av besøkende som ønsker å oppleve sin egen lille stillehavsidyll. Disse øyene har lokket til seg mer enn bare feriebildene; revene, buktene og den utsøkte sanden har gitt flotte bakgrunner for kinogjengere på flere filmer, som Cast Away med Tom Hanks og tenåringsklassikeren fra 1980- tallet den Blå Lagune.
En varm velkomst
Livet i Fiji dreier seg om kirken, landsbylivet, rugbybanen og hagen. Selv om dette kanskje får samfunnet til å høres litt isolert ut må du lete lenge for å finne en mer åpen og imøtekommende befolkning. Selv om det i realiteten henger noen mørke skyer over noen lokalsamfunn – mange regioner er fattige og mangler grunnleggende fasiliteter – setter befolkningen alltid på et smil. For eksempel er det utrolig enkelt å fordype seg i fijiansk kultur på et homestay i en av øystatens mange landsbyer.
Ytterligare nyttig information
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Fiji (Nadi)
Måle enheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: februar (27ºC) / Kaldeste måned: juli (24ºC) / Våteste måned: mars (170,5 mm) - Alle verdier basert perioden 2005-2015
Hvordan er været på Fiji? Fiji har et tropisk og varmt klima som gjør det perfekt for strandferier og dette er en av hovedgrunnene til at øystaten er et av de mest ettertraktede feriedestinasjonene i verden. Værmessig er den aller beste tiden å ferier på Fiji mellom mars og tidlig desember. Temperaturene på Fiji er vanligvis mellom 26 og 31 grader året rundt, og det er som regel duskregn om kvelden og om morgenen. Fiji har en regnsesong, og denne er vanligvis mellom november og april, som følge av at konvergenssonen i det sørlige Stillehavet beveger seg mer sørover. Regnsesongen karakteriseres gjerne av kort, men kraftig regnvær og bidrar til det meste av øystatens årlige nedbør. Årlige nedbørnormaler på hovedøyene er mellom 2000 mm og 3000 mm på kysten og lavlandet, og opptil 6000 mm i fjellene. Vanligvis er det mindre nedbør på de mindre øyene og det kommer ulike mengder nedbør på hver øy (alt fra 1500 mm til 3500 mm) fordelt i henhold til øyenes plassering og størrelse. Tropiske sykloner kan forekomme, men dette skjer vanligvis bare i regnsesongen.
Beste tiden å besøke Fiji: den beste tiden å besøke Fiji på er i tørkesesongen mellom mai og oktober, når temperaturer er rundt 25°C på dagtid og synker til omtrent 19–20°C om natten. På denne tiden av året kommer det ofte en kjølig bris fra havet og det kan hende du opplever en sterk vind på den sørlige og østlige kysten. Tørkesesongen faller sammen med vinteren på den sørlige hemisfæren og tørkesesongen er den travleste tiden å besøke Fiji på fordi ferierende fra New Zealand og Australia flokker seg på øystaten for å unnslippe kulden. Hoteller og populære feriesteder er ofte booket ut flere måneder i forveien, særlig rund skoleferien mellom juni og juli.
Myntenhet: Fijiansk dollar (FJD) = 100 cent Tips: Det er ikke vanlig med tips på Fiji og det er heller aldri forventet. Er du allikevel fornøyd med ditt opphold vil de fleste overnattingssteder ha en boks hvor du kan legge igjen tips som da blir fordelt blant alle de ansatte. Utover dette er det uvanlig å gi noen form for tips.
Interessante fakta: Noen spennende fakta om Fijiøyene:
I dag er rundt 40% av den fijianske populasjonen av indisk avstamming. Fiji ble kolonialisert av Britene mellom 1874 og 1970, og mellom 1979 og 1916 fikk 600,000 Indere lov til å bosette seg her i bytte mot at de jobbet på sukkerørsplantasjer.
For de motebevisste er det viktig å huske at med mindre du er en høvding burde du ikke ha på deg hatt eller solbriller.
Kannibalisme pleide å bli praktisert på Fiji, men du har ingenting å frykte –takket være Kong Ratu Cakobau endte denne praksisen i 1871 når han oppfordret befolkningen til å stoppe å spise sine medmennesker.
Mange besøkende fra vesten blir ofte forvirret når Fijianere bare løfter øyenbrynene som svar på et spørsmål – men på Fiji regnes dette som en nonverbal måte å si «ja».
Fordi Fiji er spredt utover den internasjonale datogrensen er det mulig å være i to forskjellige tidssoner på samme tid når du er på øya Taveuni.
Du burde tenke deg nøye om hvilken flyplass du vil lande på når du drar til Fiji – selv om øystaten har hele 28 flyplasser er det kun 4 av dem som har asfalterte rullebaner.
Festivaler: Fiji har takket være internasjonale innflytelser – alt fra polynesiske og melanesiske stammer til europeiske misjonærer og Indiske arbeidere – utviklet et sterkt kulturelt mangfold. Denne hybridkulturen reflekteres sterkt i øystatens enestående festivaler og disse burde du absolutt ikke gå glipp av:
Bulafestivalen (juli) – ordet bula betyr hei eller velkommen på fijiansk og ligner litt på hibiskusfestivalen, men foregår noen uker før på den andre siden av byen Nadi. Festivalen, som holdes i Koroivoluparken og Prins Charles-parken, åpnes med en livlig parade som inkluderer paradevogner, musikk og dansing. Feiringen avsluttes med en skjønnhetsfestival og kåringen av Miss Bula.
Den sørindiske ildvandringsfestivalen (juli/august) – Ildvandring, som innebærer å gå barfot på tvers av varme glør eller kull, er en tradisjon med røtter til på Beqa, som er omtrent fem mil fra Viti Levus sørkyst. Skikken har siden spredd seg over lagunen og blir nå også utført langs korallkysten. Den årlige festivalen finner sted på Mariamma-tempelet. For å forberede seg til festivalen går deltagerne gjennom en 10 dager lang periode med seksuell avholdenhet og langvarig meditasjon. Under selve arrangementet bruker hinduprester spyd for å trenge gjennom huden i ansiktene og på kroppene sine for å så smøre seg med gul gurkemeie. Dette høres kanskje litt skremmende ut men ritualet regnes som en ekstraordinære kunst som kan brukes til fysisk og åndelig rensing.
Hibiscusfestivalen (august) – det finnes ingen bedre måte å oppleve elementer av fijiansk kultur og øyboernes berømte jovialitet enn å bli med på den årlige hibiscusfestivalen. Feiringen holdes i hovedstaden Suva og tiltrekker seg folkemengder fra hele Viti Levu. Det blir satt opp hundrevis av boder hvor man kan kjøpe masse forskjellig mat i en spennende atmosfære med levende musikk, danseopptredener, karuseller, konkurranser og parader. Spenningen når sitt absolutte høydepunkt når "Miss Hibiscus" kåres.
Noen av våre favoritt øyer
Mamanuca arkipelaget - "Tropisk Paradis" er kanskje den mest velbrukte klisjeen i reiselitteraturen, men her er det ingen vei utenom: Mamanuca øyene scorer på alle punktene på listen, med vann så blått at det ser kunstig ut og strender som er så briljante at de er Hollywood-kjendiser helt på egen hånd. Selv om de blir satt mer pris på på grunn av deres naturlige skjønnhet enn på grunn av deres tilskudd til den nasjonale kulturarven, så kan ingen anklage de vakre Mamanuca øyene å være grunne: et kaleidoskop av korallrev og mengder av marint liv venter på de som hopper ut i det krystallklare vannet. Til tross for den rolige overflaten så kan også finne bølger i verdensklasse på Mamanuca.
Yasawa-gruppen - barske, avsidesliggende og mer dramatiske enn sukkertopppøyene i Mamanuca-gruppen, denne rekken består av omtrent 20 tynt befolkede og overraskende lite frodige øyer. Det finnes ikke gater, biler, banker eller butikker her, og de fleste som bor her bor i små avsidesliggende landsbyer som livnærer seg på jordbruk og turisme. De fleste av hotellene her hjelper beboerne ved å kjøpe lokalt fisket fisk og lokale grønnsaker. De støtter opp om de lokale skolene eller gir stipend til eldre barn sånn at de kan fortsette utdannelsen sin på fastlandet.
Mens majoriteten av stendene på Yasawa er nesten gudommelige, varierer kvaliteten på overnattingen dramatisk: en "bure" kan være alt fra et skur som du kan blåse overende med en hårføner, til en upmarket villa med utendørsdusj. Denne store variasjonen i tilbud - prisene varierer fra $4 og helt opp til $4000 natten - tiltrekker seg familier og par med grei økonomi til det som tidligere var tilholdssted for ryggsekkturister. Uansett budsjett så tar det ikke lang tid for gjestene å komme på "Fiji-tid", hvor to snorkler og litt tid på en volleyballbane tilsvarer en travel dag på stranden.
Yasawa øyene består for det meste av fjell og høyder; fire av de større øyene har topper som strekker seg nesten 600 meter over havet. Mens det tørre klimaet ofte er et pluss for de besøkende, så er landet plaget med tørke. I disse perioden er det viktig å spare på vannet og du kan bli spurt om å ta færre og kortere dusjer.
Taveuni - er kjent som "Hage Øya" og er en øko-turists drøm med naturreservat som huser en overflod av naturlige planter og dyreliv. Taveuni er også kjent for dykkesteder som Eel Reef og Great White Wall, en helt utrolig drop-off dekket av hvite mykkoraller. En marinpark ble etablert ved Waitabu i 1990 og her yrer det av fisk og koraller. Fotturister og naturelskere blir like godt tatt vare på i Bouma National Heritage Park, som tilbyr turstier og fugletitting i verdensklasse; Kula Lorikeets, Silktails and Orange Doves og 100 andre arter har gjort Taveuni til sitt hjem.