Søk & reserver billetter til buss, tog og ferger. Sjekk priser på alle våre mange transport alternativer og sjekk ut unik buss & tog pass over hele verden
Halo Olketa, mens resten av Stillehavet for det meste har blitt oppgradert på transportfronten har tiden stått omtrent stille for Salomonøyene. Denne øygruppen er fortsatt laid-back, imøtekommende (men det føles kanskje ikke slik i Honiara dessverre) og ofte overraskende uberørt.
Fra rester av den 2. verdenskrig liggende spredt i jungelen til landsbyer med stråtak hvor tradisjoner lever i beste velgående, Salomonøyene har faktisk mye å by på, selv for de som ikke dykker. Det å reise rundt i øygruppen (som kan være slitsomt og tidkrevende) er det som å delta i en episode av National Geographic med vulkanske øyer, krokodille infiserte mangrover, store laguner, tropiske øyer og tett regnskog i en intens smaragdgrønn farge.
Ikke forvent bare hvite sandstrender og fine luksushoteller. Utenfor Gualdalcanal finnes det stort sett enkle lokale hoteller eller gjestehus og landsbyopphold som utvalg på overnatting og ingen eller lite utvalg i spisesteder. Med kun et fåtall av landets mer enn 900 som idet hele tatt kan ta imot besøkende kan dette fort bli en utfordring. Men det positive i dette er at du mest sannsynlig bil være eneste turist på hvilken øy du velger utenfor Guadalcanal.
Denne øygruppen er fortsatt et ukjent og uberørt paradis. Salomonøyene er meget spesielt grunnet sin utrolige artsvariasjon med tusenvis av planter og dyrearter, og da spesielt undervannsarter, hvorav mange kun finnes i dette farvannet.
Høye fjelltopper innhyllet i mystisk tåke ruver over en tett regnskog med fossefall og elver som renner ned til intrikate kystlinje ispedd laguner med turkis-blått hav. Utenfor Honiara finnes det ingen byer og bare små lokale landsbyer hvor gamle tradisjoner og klan livet lever videre.
Salomonøyene består av over 900 øyer med tett vegetasjon og lavtliggende korall atoller og har tiltrukket seg besøkende siden 1568 når den spanske oppdageren Alvaro de Mendana plutselig befant seg I denne delen av Stillehavet og hans ettermæle kan du finne i mange stedsnavn på øeyen den dag i dag, som f.eks navnet Guadalcanal som kommer fra en liten landsby i Andalucia i det sørlige Spania.
Salomonøyene kom i fokus som åstedet for noen av de mest blodfylte slagene under 2. verdenskrig. I dag ligger restene tilbake og har blitt et av Stillehavets dykkerparadis og tiltrekker seg dykkere fra hele verden. Salomonøyene er i dag en til dels fredelig destinasjon, men uroligheter har blusset opp mellom den lokale etniske befolkningen og i hovedsak mot innflyttere av bl.a kinesisk etnisitet. I de fleste landsbyer etterfølges klanlover, eldgamle tradisjoner, ritualer og tabus
Hva bør du få med deg?
Hvis du dykker bør du få med deg den spektakulære undervannsvulkanen Kavachi sør på Ngatokae i Western Province
Se om du klarer å få med deg alle delfinene som normalt sett oppholder seg i en bukt på Savo Islands
Hvis du liker bølgesurfing bør du legge turen til en av verdens beste surfesteder på Lau Lagoon på Malaita eller Tagovave på Guadalcanals Weathercoast.
Bli imponert over Marovo lagunen i Western Province, verdens største saltvannslagune og et ypperlig dykkested
Hvis du dykker, anbefaler vi et av våre liveaboard cruise eller ta landbasert dykking ut fra Gizo, Marovo lagunen og Munda
Besøk åsstedene forn noen av de hardeste og verste kampene under 2. verdenskrig
Kultur
Felles-, klan- og familiebånd har forblitt sterke på disse øyene med eksistensen av Wantok-systemet. Wantok-systemet er en nøkkelbrikke i den melanesiske kulturen, Wantok, betyr personer fra samme språkgruppe som er slektninger og de er en del av den utvidede familiens støtte og bistår hverandre i stort sett alle aspekter.
Kastom, (det lokale ordet for tradisjon), refererer til tradisjonell tro og eierskap. Til tross for at store deler av befolkningen er trofaste kristne, blir tradisjonell tro fortsatt fulgt spesielt av de som bor i innlandet på de større øyene.
På de mindre øyene går landsbylivet stort sett videre slik at det har i århundrer og man bør faktisk finne ut om faktisk utenforstående er velkomne til den øyen du ønsker å reise.
Ytterligare nyttig information
Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Solomon Islands (Salomonøyene) (Honiara)
Måle enheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: desember (27°C), Kaldeste måned: august (26°C) & Våteste måned: februar (290.2mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.
Hvordan er været? Salomonøyenes tropiske klima er faktisk ganske unikt, særlig hvis du ser i forhold til andre land rundt ekvator i Stillehavet. Det finnes faktisk 4 sesonger på Salomonøyene; 2 regntider og 2 tørre årstider. Den våteste delen av året er mellom februar – mai og igjen september – november. Den tørre årstiden er da de øvrige månedene i året. Selv om nedbørsmengden endres mellom disse sesongene forblir temperaturen stort sett den samme i hele perioden og fuktigheten henger som et tungt teppe gjennom hele året. Salomonøyene er stort sett aldri truffet av tyfoner siden øyene ligger for langt nord.
Beste tiden å besøke Salomonøyene: er selvsagt under den tørre årstiden og de fleste turister (vel de få som reiser hit) kommer stort sett fra New Zealand og Australia og siden den tørre årstiden også faller inn med disse 2 landenes ferieperioder vil det noen ganger være vanskelig å få gode priser hvis du ikke bestiller i god tid i forveien.
Penger og valuta: Solomon Islands dollar (SBD) = 100 cents
Minibanker finnes stort sett bare i Honiara så skal du reise rundt utenfor Gizo eller Guadalcanal bør du sørge for å ha med nok kontanter i lokal valuta. Noen hoteller i provinsene kan akseptere kredittkort, men vi anbefaler ikke at du satser på dette.
Tips: Ikke oppmuntret eller anbefalt
Interessante fakta
Når folk hever øyenbrynene for å svare på et spørsmål betyr det JA
Mellom 5-10% av innbyggerne på Salomonøyene har lyst hår. Dette er fra det samme genet som du finner i Nord Eruopa, men dette dukket opp spontant i Oseania og er ikke arvet fra hvite bosettere
Lake Tegano, var en gang en saltvannslagune, men er nå den største innsjøen i Stillehavet
Det finnes omtrent 120 ulike dialekter og 74 ulike språk er snakket på Salomonøyene, men det offisielle språket er engelsk. Problemet er atr bare ca 1-2% av befolkningen snakker dette språket.
Salomonøyene består av nårmere 900 øyer hvorav kun ca ½-parten er befolket. Det finnes 6 hovedøyer; San Cristobal (også kjent som Makira), Choiseul, Malaita, New Georgia, Santa Isabel og Guadalcanal
Salomonøyenes kystlinje er imponerende med sine 5313 km
Festivaler – Festivaler og høytidsdager er konsentrert rundt to hovedingredienser – religion & kultur. Gjennom hele kalenderåret vil du komme over en rekke kjente færinger som påske, jul etc. Men det er selvsagt i tillegg en hel rekke andre fascinerende festivaler som tar for seg den kulturelle historien til Salomonøyene, slik som f.eks. Spyd danse festivalen på Santa Catalina Island
Påskeferingen – er en viktig periode i de fleste områder på Salomonøyene, og spesielt i støøre byer og landsbyer hvor de fleste er kristne. Er du her i denne perioden få med deg en og annen seremoni i en av de mange korkene som finne, stemningsfullt.
Independence Day – dette er en av de viktigste dagene i året for de lokale og finner sed dem 7. juli. Dette er dagen da Honiara blir invadert og det er en rekke parader og forestillinger og feiringer finner sted. Har du tenkt å være her rundt denne dagen bør du bestille overnatting lang tid i forveien.
Spear Dancing Festival – befinner du deg i regionen rundt mai måned bør du sette kursen for Santa Catalina Island siden denne festivalen da avholdes. Spyddansing er en meget viktig del av lokal tradisjon for lokalbefolkningen og dette er kanskje en av de mest fargerike av årets festivaler
Se vår destinasjons video fra Salomonøyene / Solomon Islands:
Copyrigth - National Geographgic og Visit Solomon Islands